Selecteer een pagina

Over PLEQUE

Op mijn PLEQUE begeleid ik samen met mijn paarden mensen en teams op hun innerlijke weg naar leiderschap en verbinding.
Het is een vrijplaats voor persoonlijke, professionele en spirituele groei.

Leonique van Tol

Als begeleider werk ik intuïtief met mijn levenservaring, zakelijke achtergrond, brede opleiding en mijn jarenlange ervaring als paardencoach in mijn achterzak. PLEQUE is mijn eigen plek met mijn paarden Zorro en Leya. De inrichting biedt bedding, inspiratie en vrije ruimte aan de ontwikkeling van mensen én voldoet op alle mogelijke manieren aan de welzijnseisen voor mijn paarden.

Ik begeleid mensen en teams op hun innerlijke weg naar leiderschap en verbinding. Mijn kracht is mijn intuïtie en vermogen om te voelen wat er achter schermen en maskers afspeelt. Ik heb een liefde voor patronen, een neus voor bevroren levensenergie en de drive om die weer te laten stromen. Ik hou ervan wanneer mensen zich écht gezien en gehoord voelen en ga graag voor verbinding waarin ieder in verscheidenheid gelijk is.

In een coaching-sessie volgen we de beweging van het paard. Het gaat uiteindelijk om jouw beleving daarbij, waar nodig vertaald door mij als begeleider. Ook zet ik bepaalde (lichaams- of gedragsgerichte) oefeningen in om je te helpen het geleerde in de dagelijkse praktijk te brengen. Of haal ik een handige theorie aan om je hoofd te helpen de ervaring te begrijpen.

“De sleutel naar het ware leiderschap ligt niet buiten onszelf, maar in onszelf. En mensen te begeleiden in hun zoektocht naar die sleutel vind ik het mooiste wat er is.”

MIJN
PLEQUE

Ik vóelde het gewoon gebeuren

Leonique gaf me snel een vertrouwd en veilig gevoel. Ik was gewend om over alles te praten, te analyseren en vanuit mijn hoofd te handelen. Dit heeft bij paarden totaal geen zin. Gewoon alleen maar zeggen ‘ja, ik begrijp het’ is niet voldoende. Je moet het ook met je hele wezen voelen en uitdragen. Het leuke is dat ik hier mee aan de slag kon en ook gelijk resultaat zag. Ik vóelde het gewoon gebeuren. Ik leerde over mijn aandeel in situaties en hoe ik die patronen kan doorbreken. Zo hebben de paardensessies best wat in beweging gezet.

- Merel, Vogelperspectief

Een bijzondere coachingsessie

Een paard is zuiver en reageert zoals het is. Zo puur, die windt er geen doekjes om. Dat maakte het extra behulpzaam. De combinatie van de kracht van de natuur, de kracht van het paard en hoe Leonique holistisch kijkt naar wat er allemaal voorbij komt maakt deze coachingsessies zo bijzonder. Leonique pikt signalen op en legde ze bij me neer. Doordat ik het ging voelen, ging het paard daar weer op reageren. Het paard doet zijn eigen ding. Als je daarin meegaat en je overgeeft aan de kant waar het paard jou heen duwt, dan komen daar hele toffe dingen uit. Zo kon ik weer een stap verder komen in mijn proces.

- Fenneke van Vliet, Talent voor Transitie

We weten nu hoe we elkaar aan kunnen spreken en hebben zoveel meer begrip voor elkaar

Ik kwam bij Leonique met mijn managementteam. Het werd een hele persoonlijk reis voor mij. Hierdoor ben ik persoonlijk erg gegroeid. Leonique heeft goed inzicht in de mensen met wie ze werkt. Op een hele mooie manier maakte ze met de paarden, in combinatie met Management Drives zichtbaar en voelbaar wat er binnen de groep gebeurde. De openheid heeft ons dichterbij elkaar gebracht. Het is nu  een stuk makkelijker om te benoemen wat we voelen. We weten nu hoe we elkaar aan kunnen spreken en hebben zoveel meer begrip voor elkaar.

Lotte Vermeulen, Management Team Bruidshoek

Easily the best and most rewarding coaching and leadership training sessions I have ever been to

For me, it’s changed the way I lead for the better and is easily the best and most rewarding coaching and leadership training sessions I have ever been to. My first experience with Leonique came with a management team that I was a part of. Following this session I have been to her training sessions a further 5 times with different groups. Each and every time, the learnings have been intense, deep and insightful, truly magnificent, with lots of instant feedback, adjustments, connection and even some tears! Leonique has an exceptional mix of being very intuitive, knowledgeable and empathic with having real life experience in small and big business so understands the context that we as leaders live within. Leonique is compassionate, always sees you were you are and pushes just that little bit further to really stretch each person that walks through her door, ensuing that each and every individual gets the most out of each session without feeling out of their depth. 

Barry Matthews, Manager Vattenfall

Mijn verhaal

Ik dacht dat ik hetzelfde moest zijn als anderen

PLEQUE met QUE, de letters die mijn naam Leonique altijd uniek maken. Dat uniek zijn is iets wat ik vroeger liever vermeed. Door het pesten en uitsluiten op de basisschool was het mijn overtuiging geworden dat ik hetzelfde moest zijn als anderen, niet moest opvallen en vooral wel tegemoet komen aan de wensen van anderen. Bij de paarden was ik mijzelf maar in de buitenwereld voegde ik me naar wat ik dacht dat er van me gevraagd werd.

Mijn unieke ik bleef borrelen

Ik studeerde af in Bestuurskunde en ging werken bij een adviesbureau waar ik in korte tijd vele organisaties van binnen en buiten leerde kennen. Ergens diep in mij bleef mijn unieke ik borrelen en na een intense ervaring met mijn paard Zorro (2008) ontdekte ik niet alleen mijzelf maar ook het vak van paardencoach. Iets wat toen nog geen bekend vak was, waar ik uniek in was en waar ik vol trots voor ben gaan staan. Dat kon alleen maar door meer en meer mijn eigen plek in te nemen, me vrij te maken van oude patronen en overtuigingen en mijn roeping te volgen. Zorro is daarbij nog steeds mijn grootste leermeester.

Mijn natuurlijke staat van zijn

Ik heb een lange innerlijke reis gemaakt, en reis nog altijd, om mijzelf echt te kennen onder alle lagen van overlevingsmechanismen, patronen en verborgen loyaliteiten. Om door de mist van schuld en schaamte heen te komen. Steeds een stukje dichterbij mijn natuurlijke staat van zijn, mijn eigen ik en mijn eigen waarheid. Ik voel me leerling van het leven, leer van wat het mij vertellen wil en laat ervaren. Ik probeer meer en meer van binnen naar buiten te leven, niemand te hoeven zijn en daarmee in mijn midden en mijzelf te zijn. In alle rollen die ik in dit leven vervul en nog het meest als moeder van onze twee fantastische jongens Thomas en Ruben.

De sleutel van het ware leiderschap ligt niet buiten onszelf

Steeds meer voel ik mij stevig op mijn eigen PLEQUE, ook als begeleider, in de natuur en samen met de paarden. Om mensen hun eigen innerlijke reis te laten maken. Naar hun natuurlijke staat van zijn, hun eigen ik, hun eigen waarheid. Voor zichzelf en ook samen in een team. De sleutel naar het ware leiderschap ligt niet buiten onszelf, maar in onszelf. En mensen te begeleiden in hun zoektocht naar die sleutel vind ik het mooiste wat er is.

Rust, eigenheid en eigen regie

Mensen die bij mij komen zoeken naar bevrijding, moeiteloosheid en volledig zichzelf kunnen zijn in werk en leven. Ze voelen dat hun patronen en overlevingsmechanismen geen antwoord meer bieden op de situaties die zich voordoen. Ze verlangen naar rust, eigenheid en eigen regie, als mens, leidinggevende of ouder. Voor hen werk ik in, met en vanuit de natuur, de paarden en met werkvormen die jouw natuurlijke kracht aanspreken in plaats van jou iets nieuws te leren. Dat alles combineer ik met wat ik ook ken: de professionele communicatie, modellen en organisatiekundige inzichten. Want ondanks dat ik geloof in een nieuwe tijd waarin organisaties weer gestoeld zullen zijn op natuurlijke principes en duurzame waarden, hebben we voorlopig nog bruggen te bouwen. Dat vraagt van ons om het nieuwe te creëren in de krochten van het oude. Door mensen te leren zichzelf te zijn, een te zijn met de natuur buiten en in zichzelf. Vanuit die staat van zijn kan onze levensenergie stromen en ons potentieel geleefd worden. Dan volgt liefde vanzelf, voor jezelf, de ander en moeder aarde waar wij op en van leven. Doe je mee?

Highlights uit mijn loopbaan en ontwikkeling:

  • Bestuurskundige (drs) (2002)
  • Organisatieadvies HRM BMC, adviesbureau voor de publieke sector (2006)
  • NLP/Transactionele Analyse en Systemisch Werk (2006)
  • Paardencoaching (systemisch) (2008)
  • Leadership Embodiment (2013)
  • Een breed scala aan workshops en bijscholingen op het vlak van systemisch werken, lichaamsgericht werken, Natuurcoaching, Gestalttherapie, Natural Horsemanship, Centered Riding.
  • Certificering Management Drives en DISC
  • Paléo Paardencoaching sinds (2010)
  • Bureau van Betekenis sinds (2013)